Εντυπωσιακές εικόνες
Σε κάθε γωνιά της χώρας μπορούμε να ανακαλύψουμε κόμματια και ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα. Μια ιστορία που έχει καταγραφεί και έχει αναλυθεί από ιστορικούς. Σήμερα μπορούμε να δούμε όσα έχει αφήσει αυτή πίσω της μέσα από όσα μνημεία ή τμήματα αυτών έχουν διασωθεί. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λεγόμενο «Μάτσου Πίτσου» της Αρχαίας Ελλάδας. Το αποκαλούν έτσι λόγω των σχηματισμών του αλλά και του γεγονότος ότι και τα δύο χτίστηκαν σε κοντινές περιόδους. Και φυσικά μιλάμε για την Αρχαία Κασσώπη Πρέβεζας. Ένα ιστορικό μέρος που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό και με την ιστορία αλλά και με την όψη του.
Σήμερα αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία που θα σου δοθεί. Ακόμη και σήμερα πρόκειται για ένα σύμπλεγμα επιβλητικών μνημείων στην περιοχή της Ηπείρου αλλά και συνολικά ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας.
Αρχαία Κασσώπη: Το «Μάτσου Πίτσου» της Αρχαίας Ελλάδας
Η Κασσώπη λοιπόν ήταν στην αρχαιότητα μια σημαντική και πολύ εύρωστη οικονομικά πόλη. Είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη και γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι τυχαίο ότι διέθετε και δύο σημαντικά λιμάνια. Η Κασσώπη η οποία ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. σύμφωνα με γραπτές αναφορές, δεν ήταν ένας κλειστός και περιορισμένος εντός… των τειχών του οικισμός. Αντιθέτως ήταν μια αρχαία πόλη στην Ελλάδα η οποία είχε επαφές σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.
Τα ερείπια, λοιπόν, της αρχαίας πόλης Κασσώπης βρίσκονται στην Πρέβεζα. Συγκεκριμένα θα τα συναντήσεις στις πλαγιές του σημερινού χωριού Καμαρίνα του Δήμου Ζαλόγγου. Η Αρχαία Κασσώπη που την αποκαλούν και το Μάτσου Πίτσου της Αρχαίας Ελλάδας (αυτό μάλιστα χτίστηκε το 1460) υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Κασσωπαίων. Ήταν από τα τέσσερα σημαντικότερα φύλα της αρχαίας Ηπείρου. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κασσώπης βρίσκεται ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές και η θέα της είναι μοναδική. Για να αντιληφθεί κανείς την τότε ανάπτυξη αυτής της πόλης, αρκεί μόνο να λάβει υπόψη του τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί όπου ανήκουν σε τουλάχιστον 40 διαφορετικές πόλεις-κράτη και 17 φύλα και έθνη.
Η στρατηγική και καθόλου τυχαία θέση της Αρχαίας Κασσώπης
Η θέση που βρίσκεται η Αρχαία Κασσώπη μόνο τυχαία δεν είναι. Αρχικά το υψόμετρο της Κασσώπης είναι περίπου στα 600 μέτρα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και στρατηγική θέση η οποία διαθέτει μια μοναδική θέα. Επίπλέον από την βορινή και δυτική πλευρά της η Αρχαία Κασσώπη προστατεύεται από τις βουνοκορφές Ανεμόμυλος και Κιτέπι μαζί με τους κάθετους γκρεμούς του όρους Ζάλογγο, αποκαλούμενους στεφάνια. Ο Γερμανός συγγραφέας Conrad Bursian έγραφε χαρακτηριστικά: «η Κασσώπη είναι κτισμένη σε μια φυσική οχυρή θέση, κάτω από βραχώδη έξαρση», όπως αναφέρει το exploringgreece.
ΠΗΓΗ
https://www.news.gr/travel/article/2514195/afto-itan-to-matsou-pitsou-tis-archeas-elladas.html
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΡΥΒΕΙ
ΠΗΓΗ
https://www.aitherikigrafi.gr/oliki-olotita-monadas-triadas
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΡΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
0 Comments